22. 4. 2016

MUTABBAL

Mutabbal alebo aj Baba Ghanoush je baklažánové pyré, ktoré sa podáva ako dip alebo príloha k Schawarme alebo k Falafelu. V arabských krajinách sa pripravuje na rôzne spôsoby. Tento recept je s cibuľou a paradajkami. Základ je vždy baklažán, cesnak, citrónová šťava, olivový olej, tahini pasta, soľ, bylinky a niekedy aj biely jogurt. Pyré sa dá výborne rozmixovať a natrieť na arabský chlieb. 

Potrebujeme: 

1 veľký baklažán 
4 zelené špicaté papriky
3 paradajky 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
2 PL citrónovej šťavy 
2 PL olivového oleja 
1 PL Tahini pasty
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletej červenej štipľavej papriky 
1/2 ČL mletej červenej papriky 
soľ a čierne mleté korenie 
hrsť koriandrovej vňate 
hrsť petržlenovej vňate 

Ako nato:

1. Baklažán poprepichujeme vidličkou po celom obvode a dáme na plech. Papriky umyjeme a poukladáme ich okolo baklažánu. Baklažán aj papriky potrieme olivovým olejom z oboch strán a pečieme v predo hriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Avšak papriky treba vybrať skôr, keď uvidíte, že sa na povrchu tvoria bublinky a koža chytá čiernu farbu sú papriky hotové. U mňa to bolo asi po 15 - 20 minútach. Baklažán necháme vychladiť a stiahneme kožu. 

2. Nakrájame na kúsky. Paradajky blanšírujeme vo vriacej vode asi 20 sekúnd. Stiahneme kožu a nakrájame na kúsky. Nasekáme cesnak a cibuľu nakrájame na malé kocky. Vo väčšom hrnci dáme rozohriať olej. Upražíme cibuľu a cesnak. Primiešame všetky koreniny, potom baklažán a paradajky. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a varíme pri nízkom stupni asi 20 minút. Pravidelne miešame, aby sa pyré nepripálilo. 

3. Koriander a petržlen nasekáme a tesne pred ukončením varenia ich pridáme do zmesi a premiešame. Potom necháme pyré vychladnúť. Do studeného pyré pridáme citrónovú šťavu, tahini pastu, trochu olivového oleja a prípadne soľ a čierne mleté korenie. Podávame s pečenými paprikami a batbout chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára