16. 5. 2016

TAJINE HLOU

Zmes sušeného ovocia, ktorá sa varí v hrnci s voňavím korením. Podľa chuti sa do zmesi pridávajú hrozienka, mandle alebo čerstvé ovocie ako napríklad jablká, hrušky, figy, datle a hrozno. Väčšinou sa ovocie krája na menšie kúsky, aby sa rýchlo prevarilo a v hrnci vznikne hustá karamelová šťava.

Potrebujeme: 

3 hrušky 
hrsť sušených sliviek
hrsť veľkých hrozienok 
5 PL trstinového cukru 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
1 ČL mletej škorice 
1 badyán
65 g horkej čokolády (75% kakaa)
citrónovú šťavu z 1 citróna
pár pásikov citrónovej kôry
voda podľa potreby asi 1 l 

Ako nato: 

1. Do hrnca dáme zohriať vodu, cukor, citrónovú šťavu, škoricu a badyán. Hrušky ošúpeme, zo spodu opatrne vydľabeme jadrá a hrušky dáme do hrnca. Mali by byť prikryté vodou, podľa potreby zalejte ešte trochou vody. Necháme raz zovrieť a potom zmiernime na slabý stupeň. Pridáme slivky, hrozienka, pár pásikov citrónovej kôry a pomaličky varíme asi 30 - 45 minút. Hrušky by mali byť mäkké, ale nesmú byť rozvarené. 

2. Odstavíme zo šporáka a až teraz pridáme vodu z pomarančových kvetov a necháme hrušky v hrnci vychladnúť. Potom ich dáme na tanier, okolo poukladáme slivky a hrozienka. Zalejeme trochou šťavy. Rozpustíme čokoládu vo vodnej kúpeli a hrušky ňou pokvapkáme. Dekorujeme pásikmi citrónovej kôry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára