27. 7. 2016

CHOBOTNICOVÝ ŠALÁT

V Galícií sú na každom rohu reštaurácie, špecializované na chobotnice. Varia ich v obrovskom mosadznom hrnci a na požiadavku Vám chobotnicu radi ukážu. Servírujú ju na okrúhlom drevenom tanieri so zemiakmi, posypanými červenou paprikou a pokvapkané olivovým olejom. Ak sa tento rok nedostanete k moru a nenavštívite ani žiadnu Pulperiu, urobte si aspoň chobotnicový šalát doma. 

Potrebujeme: 

1 menšiu chobotnicu 
1 ČL morskej soli
1 zelenú papriku
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
3 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
pár kvapiek balzamikového octu
biele mleté korenie
petržlenovú vňať

Ako nato: 

1. Chobotnicu poumývame pod studenou tečúcou vodou. Hlboký hrniec naplníme vodou, vložíme do hrnca chobotnicu tak, aby bola prikrytá vodou. Pridáme 1 ČL morskej soli a dáme pomaličky variť. Od zovretia varíme na miernom plameni, asi 50 minút až 1 hodinu. Vypneme a necháme chobotnicu vo vode pomaly chladnúť, asi hodinu. Chobotnica by mala byť mäkká. Potom vrchnú časť pokožky už nelúpeme. Odrežeme hlavu, prekrojíme telo chobotnice na polovicu a odstránime chrupavkovitú časť. 

2. Chápadlá, telo aj hlavu nakrájame na malé kúsky, asi 2 cm hrubé. Dáme do misy, pridáme na pásky nakrájanú papriku a nasekanú petržlenovú vňať. Polejeme olejom a citrónovou šťavou. Pokvapkáme balzamikom. Ochutíme mletým korením, prípadne ešte dosolíme podľa vlastnej chuti. Na záver všetko spolu premiešame, dekorujeme vetvičkami petržlenovej vňate a podávame mierne vychladené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára