4. 7. 2016

MAAMOUL PISTACHIO

Arabské koláčiky, plnené pistáciovou plnkou. Dajú sa plniť napríklad i manďlami, orechmi alebo ďatlami. Pôvodný recept by mal byť mix z krupice a múky. Toto cesto je čisto len z hladkej múky, čiže sú koláčiky vláčnejšie a vnútri krásne mäkké. Skúste si urobiť obidva recepty a posúďte sami, ktorý recept Vám lepšie vyhovuje. Recept na maamoul z krupice, s ďatlovou plnkou nájdete tu. Držím palce.

Potrebujeme: 

500 hladkej múky 
250 g masla 
75 g trstinového bieleho cukru 
2 vajcia 
1 PL slnečnicového oleja 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D´ORANGER) 
1 citrón 
štipka soli
štipka mletého šafranu

Plnka: 

200 g mletých pistáciových orieškov 
40 g trstinového bieleho cukru 
4 PL rozpusteného masla 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
1 ČL mletej škorice 

Ako nato: 

1. K múke pridáme nakrájané maslo, vajcia, cukor, olej, vodu z pomarančových kvetov, citrónovú kôru, soľ a šafran. Rukami všetky suroviny dobre premiešame a urobíme cesto. Zabalíme ho do priesvitnej fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu odležať. Medzitým spravíme pistáciovú plnku tak, že k mletým pistáciám pridáme rozpustené maslo, cukor, vodu z pomarančových kvetov a škoricu. 

2. Plnku pomačkáme rukami a vytvoríme z nej menšie guličky, ktoré potom vkladáme do cesta. Z odležaného cesta si vytvoríme takisto menšie guličky, ktoré valčekom rozvaľkáme na placku a vkladáme pistáciové guličky do cesta. Uzavrieme a krúživými pohybmi tvoríme guličky. Keď už máme všetky guličky hotové, priložíme na guličky špeciálnu formičku na maamoul, pričom získame krásny vzor. 

3. Cesto je dosť lepkavé, preto formičku len z ľahka prikladáme na guličky a hotovo. Cesto nevkladajte do formy. Koláčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C asi 15 - 20 minút. Koláčiky by mali byť biele, na povrchu mierne ružovkasté a zo spodu zlato-hnedé. Na záver ich posypeme práškovým cukrom z oboch strán. Podávame ku káve alebo k mätovému čaju. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára