19. 10. 2016

DOLMA



Obľúbené jedlo, ktoré sa varí počas celého roka v arabských domácnostiach. Každopádne nesmú chýbať cukiny, zemiaky, papriky a často i štipľavé papriky, ktoré sa musia vydlabať a naplniť mäsovou plnkou. Na záver sa všetko spoločne varí v jednom hrnci, v omáčke, ktorá pozostáva z bujónu, paradajkového pretlaku a niekedy aj z cíceru. Výbornú chuť celému jedlu dodá arabské korenie Ras el Hanout.



Potrebujeme:

6 zelených paprík
4 menšie zemiaky
1 svetlú cukinu
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
1 vetvičku čerstvej šalvie a mäty marokánskej
1 cibuľu
1 rajčinu
1 PL paradajkového pretlaku
2 PL olivového oleja
soľ
1 ČL Ras el Hanout korenia napríklad tohto

Plnka:

350 g mletého mäsa
100 g uvarenej ryže
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 ČL Ras el Hanout korenia napríklad tohto
1 ČL soli

Ako nato:

1. Ako prvé si pripravíme plnku. Uvaríme ryžu v solenej vode podľa návodu na obale. Do veľkej misy dáme mleté mäso, uvarenú ryžu, na jemno nastrúhanú cibuľu a cesnak, korenie a soľ. Rukami zapracujeme ryžu do mäsa a všetko spolu dôkladne rukami pomačkáme. Ďalej umyjeme papriky a cukinu. Papriky vydlabeme, zbavíme jadier. Cukinu prekrojíme, vydlabeme jadrá a ešte raz prekrojíme, tak, že nám zostanú štyri časti. Zvyšky nevyhadzujeme. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme na polovicu a vydlabeme pomocou nožíka vnútro tak, až nám vznikne v strede menšia jamka. Zvyšky nevyhadzujeme, odložíme ich na neskôr. Mäsovou zmesou plníme papriky, zemiaky a cuketu.

2. Pripravíme si vyšší hrniec, ja používam ten spodný od coscousiera. Pridáme olej, nastrúhanú cibuľu a speníme cibuľu do zlatista. Pridáme nastrúhanú rajčinu na strúhadle, pričom šupku vyhodíme. Ďalej pridáme zvyšky od cukety a zemiakov, paradajkový pretlak, soľ podľa vlastnej chuti a Ras el Hanout korenie. Zalejeme troškou vody a necháme chvíľu pod pokličkou podusiť, asi takých 8 minút.

3. Do hrnca začneme ukladať papriky do okola, potom zemiaky a až na záver cukiny. Všetko zalejeme opatrne vodou tak, aby boli do viac ako polovičky papriky zakryté vodou. Potom už len vpichneme vetvičky rozmarínu, šalvie a mäty do voľných miest v hrnci, zakryjeme pokličkou a varíme na slabom stupni, pomaličky, asi 40 minút. Na záver by mali byť papriky, cukina a zemiaky mäkké. Povyťahujeme všetky vetvičky z hrnca. Dolmu servírujeme do okrúhleho tajine taniera, polejeme zvyšnou šťavou a rovno podávame s arabským chlebom alebo bielou bagetou, dekorujeme vetvičkami rozmarínu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára