TEĽACÍ TAJINE S KUSKUSOM A HROZIENKAMI
800 g teľacieho mäsa
100 g veľkých hrozienok (JUMBO)
500 ml vody
4 šalotky
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
2 PL sezamu
1 PL masla
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletej škorice
štipku šafranu
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
soľ a čierne mleté korenie
kúsok čerstvého zázvoru 2 cm
Kuskus:
500 g jemného kuskusu
1 PL masla
1 ČL slnečnicového oleja
1 ČL soli
Ako nato:
1. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou, 500 ml a necháme 1 hodinu zmäkknúť. Precedíme cez sitko a vodu, kde boli hrozienka namočené nevylejeme, ale odložíme bokom. Kuskus vysypeme do veľkej misy a navlhčíme ho vlažnou vodou. Zapracujeme krúživými pohybmi v rukách tak, aby sa guličky do seba nelepili. Navlhčený kuskus dáme do hrnca s dierkami, couscousieru.
2. Kuskus začneme naparovať až vtedy, keď začne mäso v dolnom hrnci vrieť. Naparujeme ho 15 minút. Po 15 minútach vysypeme kuskus do misy, navlhčíme ho a prepracujeme opäť tak, aby sa guličky do seba nelepili. Potom postupujeme tak isto dvakrát po sebe, pričom kuskus na záver osolíme, pridáme maslo a slnečnicový olej. Umyjeme mäso, osušíme ho papierovými utierkami a nakrájame na menšie kúsky. Šaltoky a cesnak ošúpeme. Šalotky nakrájame na kolieska a cesnak na tenké plátky. Do dolného hrnca dáme olivový olej a maslo.
3. Mäso prudko opražíme z oboch strán. Pridáme šalotky, cesnak a oprážame ešte pár minút. Potom pridáme škoricu, rascu, koriander, šafran a nastrúhaný zázvor. Zalejeme vodou, kde boli hrozienka namočené. Uzavrieme hrncom s kuskusom, prikryjeme ešte pokličkou a varíme mäso pri nízkom stupni 45 - 60 minút, až kým je mäso mäkké a rozpadá sa. Neskôr dolejeme vodu podľa potreby.
4. Asi 15 minút pred dokončením pridáme do hrnca hrozienka, sezam, ktorý sme si vopred opražili v panvičke bez oleja do zlato-hnedej farby, koriandrovú vňať a ešte povaríme. Na záver osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Kuskus zalejeme vývarom, dekorujeme hrozienkami, natrhanou koriandrovou vňaťou a podávame s kuskusom.
Komentáre
Zverejnenie komentára