17. 8. 2015

DOMÁCE ŽEMLIČKY

Omrzeli vás kupované rožky, chleby, bagety a žemle. Čo tak si vyrobiť čerstvé a vlastnoručne vyrobené domáce žemličky. Nepotrebujete žiadnu konkrétnu výbavu, ani zručnosti. Ak vám bude stačiť 15 kúskov voňavých, chrumkavých žemličiek, potrebujete hladkú múku, čerstvé kvasnice, soľ a trochu vody. Pre labužníkov trochu olivového oleja a majoránky. Nič viac a nič menej, dôležité je vedieť ako na to. Uvidíte, že výsledok bude neodolateľný, o ktorý sa stolovníci v domácnosti pobijú. 



Potrebujeme: 

280 g hladkej múky 
štvrťku čerstvých kvasníc 
1 ČL soli
trochu vody 
olivový olej 
majoránku 


Ako nato: 

1. Do misy dáme trochu vlažnej vody, kvasnice, soľ a hladkú múku. Všetko spolu zapracujeme na cesto. Ak sa vám bude zdať cesto riedke, pridajte trochu múky. Ak sa vám bude zdať cesto husté, pridajte trochu vody. 

2. Cesto vyberieme z misy. Pomúčime pracovnú dosku a začneme cesto rukami válkať asi takých 5 minút. Cesto by sa nemalo lepiť na prstoch, preto občas pomúčime ruky aj pracovnú dosku. Keď je cesto už dobre prepracované, vyválkané, vymačkané, začneme robiť malé loptičky. Urobíme si takých 15 loptičiek tak, že ich v rukách krúživými pohybmi formujeme, ako keby sme robili kokosové guľky. 

3. Ukladáme na plech vedľa seba. Pečieme pri 200 °C asi takých 15 - 20 minút. Keď domáce žemličky chytia hnedú farbu, sú hotové. 

TIP pre labužníkov: Domáce žemličky pokvapkajte olivovým olejom, osolte a posypte trochu majoránkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára