16. 10. 2015

LIMETKOVÉ KURA A KUSKUS S PAPRIKOU A CUKINOU








Potrebujeme:

stredne veľké kura 
1,5 l vody
1 kg kuskusu (couscous Atlas)
2 cukiny
2 limetky
1 červenú papriku
trochu masla
petržlenovú vňať
slnečnicový olej
soľ

Na marinádu:

šťavu z 1 limetky, 2 PL slnečnicový olej, 2 strúčiky cesnaku, 2 chilli papričky, 1 ČL kari korenie, 1 ČL červená mletá paprika, 1 ČL mletú rascu, soľ a čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti. 


Ako nato: 

1. Najprv si vyrobíme marinádu na kura tak, že vytlačíme šťavu z jednej limetky a pridáme 2 PL slnečnicového oleja, prelisovaný cesnak a dochutíme chilli papričkami, korením a soľou. Kura rozporcujeme na sedem častí dáme do pekáča, zalejeme zmesou. Zmes vmasírujeme rukami do kuraťa, aj pod kožu a necháme hodinu marinovať. Medzitým si pripravíme couscousier, hrniec na kuskus. 

2. Do dolného hrnca dáme vodu 1,5 l a necháme zovrieť. Papriku a cukiny umyjeme, nakrájame na plátky a necháme variť asi 10 - 15 minút v osolenej vode. Uvarenú papriku a cukiny ešte opečieme na panvici z oboch strán asi 4 minúty. Ďalej si navlhčíme kuskus, prepracujeme rukami tak, aby sa guličky do sebe nelepili a vložíme do horného hrnca s dierkami a naparujeme 15 minút. Potom naparujeme po sebe ešte dvakrát 15 minút. Kuskus za každým navlhčíme a prepracujeme dobre rukami. 

3. Na záver pridáme trochu soli, masla a pokvapkáme slnečnicovým olejom. Potom kura upečieme na panvici z oboch strán do ružova a dáme ešte zapiecť do trúby do chrumkava asi 15 - 25 minút. Nezabudnite občas popolievať šťavou z kuraťa. Hotový kuskus uložíme na veľký tanier do stredu a formujeme tvar pyramídy. Okolo poukladáme kura a zeleninu. Zalejeme trochu vývarom. Pokvapkáme šťavou z limetky a dekorujeme petržlenovou vňaťou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára