26. 11. 2015

ZELENINOVÝ KUSKUS S JAHŇACÍM MÄSOM

Tri lekcie na úvod, aby sa vám všetko podarilo. Prvá lekcia. Ak máte doma špeciálny hrniec s pariacim nádstavcom kuskusier, tak sa kuskus naparuje 3 krát po sebe asi 15 minút. Druhá lekcia. Krúživými pohybmi rúk zapracujeme kuskus tak, aby sa nám guličky do seba nelepili. Po dohotovení ho dáte do veľkej misy a dobre ho rozdrobíte najskôr vidličkou, lebo je horúci a potom rukami, pričom na záver pridáte trochu masla, soľ a pokvapkáte slnečnicovým olejom. Tretia lekcia. Servírujeme tak, že dáme kuskus do stredu taniera, vytvarujem pyramídu a obložíme mäsom a zeleninou a zalejeme trochu vývarom. Ale radšej pridávame vývar počas jedenia. Ak nemáte doma kuskusier, urobíte kuskus podľa návodu na obale. Ešte niečo o originálnej verzii korenia Ras el Hanout, ktorým je tento recept dochutený. Pozostáva z viac ako 30 druhov korenín. V zmesi určite nájdete muškátový oriešok, mletý koriander, mletý kardamón, mleté klninčeky, mletú rascu, mletý zázvor, mletú červenú papriku, soľ, čierne mleté korenie a škoricu. Koreniny si zmiešate doma v mažiari a môžte perfektne dochucovať mäso, ryby, zeleninu, kuskus, ryžu, omáčky alebo polievky.  


Potrebujeme:

500 g jahňacieho mäsa
100 g uvareného cíceru
1 l vody
2 kaleráby 
1 cukinu
1 rajčinu 
1 červenú cibuľu
1/2 zväzok korianderovej vňate 
4 PL paradajkového pretlaku
3 PL olivového oleja
2 ČL harissy
1 ČL Ras El Hanout
1 ČL soli
1 ČL čierneho mletého korenia
1 ČL mletého korianderu

Kuskus:

500 g jemného kuskusu
1 PL masla
1 ČL slnečnicového oleja
1 ČL soli

Ako nato: 

1. Pripravíme si veľkú misu, do ktorej vysypeme kuskus. Kuskus navlhčíme vlažnou vodou a zapracujeme krúživými pohybmi v rukách tak, aby sa guličky do seba nelepili. Navlhčený kuskus dáme do hrnca s dierkami, couscousieru. Do dolného hrnca dáme olivový olej a speníme na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso a opražíme z oboch strán. 

2. Pridáme korianderovú vňať a pár vetvičiek si odložte na dekoráciu. Všetky koreniny, premiešame a ešte opražíme asi takých 5 minút. Zalejeme vodou, asi 1 liter. Pridáme harissu a paradajkový pretlak. Varíme 45 - 60 minút, až kým je mäso mäkké a rozpadá sa. Cukinu a kaleráb ošúpeme. Cukinu nakrájame pozdĺžne na pásiky a kaleráb na polmesiačiky. Vložíme do hrnca. Uzavrieme hrncom s kuskusom, zakryjeme pokličkou a začneme naparovať 15 minút. 

3. Po 15 minútach vysypeme kuskus do misky, navlhčíme ho a prepracujeme opäť tak, aby sa guličky do seba nelepili. Potom postupujeme ešte dvakrát tak isto po sebe, pričom na záver kuskus osolíme a pridáme maslo a slnečnicový olej. Nezabudnite po 12 - 15 minútach vybrať cukinu, inak by sa rozvarila. Kaleráb ostane v hrnci. 

4. Pred koncom pridáme do dolného hrnca uvarený cícer a necháme ešte 5 minút povariť. Hotový kuskus ukladáme do hlbokého taniera v tvare pyramídy. Okolo poukladáme jahňacie mäso a zeleninu. Zalejeme trochu vývarom. Dekorujeme korianderovou vňaťou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára