KURACÍ TAJINE S MANDĽAMI A BROSKYŇAMI
1 kura
2 broskyňe
2 PL olivového oleja
1 l vody alebo slepačieho vývaru
1 hrsť domácich mandlí
1 cibuľu
1 hrsť hrozienok
1 ČL Ras El Hanout
1 ČL morskej soli a čierneho mletého korenia
1 ČL šafranového prášku
1 ČL mletý korianderu
1 ČL medu
1/2 citrónovej šťavy
petržlenovú vňať
Ako nato:
1. Kura umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Rozporcujeme na šesť častí. Kto má rád kura bez kože, môže kožu odstrániť. Dajte do misky Ras El Hanout, koriander, čierne mleté korenie, šafran, soľ a zmiešajte. Polovičkou zmesi obalte kura, zakryte priesvitnou fóliou a dajte do chladničky odpočívať, najlepšie cez noc. Druhú polovičku zmesi odložte na smaženie.
2. Vo vätšom hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a zmes korenia. Smažíme pár minút do zlatova tak, aby sa cibuľa nespálila. Potom pridáme mäso, ktoré smažíme ešte pár minút z oboch strán. Zalejeme vodou alebo slepačím vývarom. Do hrnca dáme hrozienka, mandle, citrónovú šťavu, privedieme k varu a varíme na miernom ohni prikryté asi hodinu a pól. Mäso môžme dať aj do hrnca, ktorý vydrží pobyt v trúbe alebo do pekáča s pokrievkou na 150 °C, plyn stupeň dva asi na dve hodiny.
3. Čas od času kontrolujeme, prípadne v hrnci opatrne miešame. Pred dokončením asi 5 minút pridajte do hrnca, nakrájané broskyňe. Ak máte formu tajine, dajte mäso do nej, prikryte a pečte v trúbe tak dlho, kým je mäso mäkké a rozpadá sa. Ochutnajte, prípadne dosoľte podľa vlastnej chuti a pridajte na záver lyžičku medu. Servírujeme v tajine alebo vo veľkej mise a dekorujeme petržlenovou vňaťou.
Komentáre
Zverejnenie komentára