24. 12. 2015

KURACÍ TAJINE S MANDĽAMI A BROSKYŇAMI

Ak nemáte zatiaľ nádobu tajine, nevadí, ale akonáhle ochutnáte jahňací tajine, určite si ju čoskoro zaobstaráte. Zkúste variť v hrnci s dvojitým dnom, ide o to, aby ste si najprv obľúbili chuť. Najlepšie je, ak si mäso naložíte jeden deň dopredu, má potom výraznejšiu chuť. Kombinovať môžte viacero korenín dokopy. Aby ste to mali s orientálnym podnetom, nemala by chýbať zmes korenia Ras El Hanout. Nakombinujte si svoju tajine verziu. Nezabudnite pridať aspoň jedno sušené alebo čerstvé ovocie, to dodá mäsu originálnu chuť. Vynikajúce sú aj hrozienka a domáce mandle. 

Potrebujeme: 

1 kura 
2 broskyňe 
2 PL olivového oleja
1 l vody alebo slepačieho vývaru
1 hrsť domácich mandlí 
1 cibuľu 
1 hrsť hrozienok 
1 ČL Ras El Hanout
1 ČL morskej soli a čierneho mletého korenia
1 ČL šafranového prášku
1 ČL mletý korianderu
1 ČL medu
1/2 citrónovej šťavy
petržlenovú vňať

Ako nato: 

1. Kura umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Rozporcujeme na šesť častí. Kto má rád kura bez kože, môže kožu odstrániť. Dajte do misky Ras El Hanout, koriander, čierne mleté korenie, šafran, soľ a zmiešajte. Polovičkou zmesi obalte kura, zakryte priesvitnou fóliou a dajte do chladničky odpočívať, najlepšie cez noc. Druhú polovičku zmesi odložte na smaženie. 

2. Vo vätšom hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a zmes korenia. Smažíme pár minút do zlatova tak, aby sa cibuľa nespálila. Potom pridáme mäso, ktoré smažíme ešte pár minút z oboch strán. Zalejeme vodou alebo slepačím vývarom. Do hrnca dáme hrozienka, mandle, citrónovú šťavu, privedieme k varu a varíme na miernom ohni prikryté asi hodinu a pól. Mäso môžme dať aj do hrnca, ktorý vydrží pobyt v trúbe alebo do pekáča s pokrievkou na 150 °C, plyn stupeň dva asi na dve hodiny. 

3. Čas od času kontrolujeme, prípadne v hrnci opatrne miešame. Pred dokončením asi 5 minút pridajte do hrnca, nakrájané broskyňe. Ak máte formu tajine, dajte mäso do nej, prikryte a pečte v trúbe tak dlho, kým je mäso mäkké a rozpadá sa. Ochutnajte, prípadne dosoľte podľa vlastnej chuti a pridajte na záver lyžičku medu. Servírujeme v tajine alebo vo veľkej mise a dekorujeme petržlenovou vňaťou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára