27. 1. 2016

JAHŇACÍ TAJINE S ARABSKOU RYŽOU



Araby sú milovníkmi arabského chleba, kuskusu a arabskej ryže. Arabská ryža s rezancami je najznámejšou formou prílohy. Maslo dodá ryže chuť, rezance príjemnú vôňu a olivový olej lesklosť a kĺzavosť ryžových zrniečok. V každej krajine má arabská ryža rozlišnú chuť a vôňu. Niekde do ryže pridávajú mandle, hrozienka alebo zmes rôznych korenín. Stretnete sa s ňou skor v arabských krajinách ako je Egypt, Irak, Jemen, Jordánsko, Libanon, Saudská Arábia, Sýria, Líbya a Sudán. 


Potrebujeme: 

600 g jahňacieho chrbta 
500 ml vody
2 mrkvy 
1 zelenú papriku 
1 červenú cibulu 
1 rajčinu 
1 citrón 
2 PL olivového oleja
1 PL paradajkovej koncentrovanej pasty
1 ČL Ras El Hanout
1 ČL harissy
1 ČL mletého korianderu
1 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletého šafranu
1/2 zväzok zelerovej vňate, zväzok petržlenovej vňate, zväzok čerstvej mäty
kúsok nastrúhaného zázvoru 2 cm
soľ a čierne mleté korenie 

Arabská ryža: 250 g ryže, 2 PL olivového oleja, 2 PL rozpusteného masla, 2 hrste rezancov, 1 ČL soli

Ako nato: 

1. Vo väčšom hrnci s pokrievkou opražíme na oleji cibuľu s jahňacím mäsom z oboch strán asi 5 minút. K mäsu pridáme zmes korenia Ras el Hanout, koriander, rascu, šafran, nastrúhaný zázvor a čierne mleté korenie a oprážame ďalších 5 minút. Zalejeme vodou, pridáme paradajkovú pastu, harissu a varíme pod pokrievkou na slabšom stupni, pomaličky približne 1 hodinu. 

2. Medzitým si nakrájame mrkvu a papriku na pásiky a rajčinu na kocky. Zelerovú vňať, petržlenovú vňať a mätu nasekáme na jemno a odložíme bokom. Do druhého hrnca dáme olivový olej, maslo, rezance a oprážame z oboch strán do svetlo hneda. Treba si to sledovať, pretože rezance rýchlo hnednú až horia. Keď budú rezance pekne hnedé, pridajte ryžu, zalejte ju vodu, osoľte a varte ju ďalej podľa návodu na obale. 

3. Po hodine pridáme k mäsu, mrkvu, papriku a rajčinu a varíme ďalších 15 minút. Až teraz zmes osolíme podľa vlastnej chuti. Asi 5 minút pred ukončením varenia pridáme zelerovú a petržlenovú vňať a mätu. Keby sa vám voda rýchlo vyparila, zalejte ešte troškou vody, omáčka by mala byť hustá, ale nie riedka a jahňacie mäso by malo byť mäkké. Na záver dekorujeme s nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s prekrojeným citrónom a s arabskou ryžou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára