15. 1. 2016

BATBOUT


Batbout je arabský chlieb, oprážaný v panvici. V Maroku sa podáva väčšinou na raňajky s džemom, medom alebo olivovým olejom. Nájdete ho i v Alžírsku alebo v Tunise, v rôznych veľkostiach a s odlišnými plnkami. Tento chlieb je plnený mletým mäsom. Z uvedeného receptu si pripravíte osem chlebíkov. Najlepšie chutia, keď sú ešte teplé. 

Potrebujeme: 

500 g hladkej múky 
21 g čerstvých kvasníc
400 ml vody 
3 PL rastlinného oleja na oprážanie
1 ČL morskej soli 
1 ČL kryštálového cukru

Plnka: 

430 g jahňacieho mletého mäsa 
3 PL petržlenovej vňate
2 PL koncentrovanej paradajkovej pasty 
2 PL rastlinného oleja
1 rajčinu 
1 červenú cibuľu 
1/2 červenej papriky 
1 ČL Ras el Hanout 
1 ČL harrisy 
1 ČL morskej soli
1/2 ČL bieleho mletého korenia

Ako nato: 

1. Do misky dáme múku, soľ, cukor a rozdrvené kvasnice. Zalejeme po troškách vlažnou vodou a pravidelne miešame. Vypracujeme cesto tak, aby bolo pružné a nelepilo sa na steny ani na ruky. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu až hodinu a pól vykysnúť. Priebežne cesto kontrolujeme, aby neprekyslo. Medzitým si pripravíme plnku tak, že ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na malé kocky. 

2. Speníme ju na oleji a zalejeme troškou vody. Pridáme na kocky nakrájanú papriku, rajčinu, neskôr mäso, koreniny, harissu a paradajkovú pastu. Za pravidelného miešania oprážame asi 10 - 15 minút. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a mäsovú plnku necháme vychladnúť. Po vykysnutí z cesta formujeme osem bochníkov, vo veľkosti tenisovej loptičky, ktoré prikryjeme a necháme ešte chvíľu podkysnúť asi petnásť minút.

3. Pomúčime si pracovnú dosku a bochníky postupne rozváľkame na hrúbku 4 mm, ktoré naplníme mäsovou plnkou. Do každého bochníka dáme 3 PL mäsovej plnky. Uzavrieme, otočíme a rukou opatrne potlačíme, až nám vznikne placka. Takto postupujeme u zvyšných bochníkov. V hlbšej panvici necháme rozohriať olej, v ktorom bochníky oprážame z oboch strán do zlatova.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára