GRIWECH
Griwech je alžírske pečivo. Skladá sa z vyprážaného cesta, ktoré je potom namočené v mede a posypané sezamovými semienkami. Je chrumkavé a zapíja sa väčšinou mätovým čajom alebo arabskou kávou. Z cesta sa dajú robiť rôzne tvary, krásne sú napríklad pieskové ruže.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
100 g rozpusteného masla
240 ml vody
1 vajíčko
2 PL vlažného mlieka
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
1 PL svetlého octu
1 ks vanilkového cukru
1/2 sáčiku sušeného droždia
štipku šafranového prášku
štipku soli
slnečnicový olej na vysmážanie
sezamové semienka na posypanie
mätu marokánsku
Medová lázeň:
500 g kvetového medu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
Ako nato:
1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku dáme do veľkej misy, pridáme vanilkový cukor, soľ, šafran a všetko spolu zmiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej dáme rozpustené maslo, vajíčko, ocot, kvasnice, vodu z pomarančových kvetov a vodu. Rukami vypracujeme hladké cesto. Omúčime ho, spravíme z neho guľatú guľu, prykryjeme utierkou a necháme pár minút odpočívať.
2. Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho na tenučké cesto asi 1 cm. Vlnkovým nožíkom narežeme menšie štvorce. Do každého štvorca spravíme 4 zárezy. Cesto prevlečieme cez prst tak, že musí byť vždy jedno oko prevlečené, ďalšie nie a ďalšie áno. Chytíme koniec cesta a prevlečieme ho na druhú stranu. Z cesta môžte robiť aj iné tvary, napríklad štvorlístky alebo kvetinky.
3. V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej. Griwech smažíme najprv z jednej strany a asi tak po 2 minútach otočíme a smažíme druhú stranu do zlato-hneda. Ukladáme na tácku vystlanú papierovými utierkami, aby vypili zbytočný olej. Med zohrejeme, pridáme vodu z pomarančových kvetov, miešame, aby nebol med príliš hustý a v ešte teplom mede namáčame griwech, vyberieme, uložíme na mriežku a na vrch posypeme sezamom. Dekorujeme mätou marokánskou a podávame s mätovým čajom.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
100 g rozpusteného masla
240 ml vody
1 vajíčko
2 PL vlažného mlieka
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
1 PL svetlého octu
1 ks vanilkového cukru
1/2 sáčiku sušeného droždia
štipku šafranového prášku
štipku soli
slnečnicový olej na vysmážanie
sezamové semienka na posypanie
mätu marokánsku
Medová lázeň:
500 g kvetového medu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
Ako nato:
1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku dáme do veľkej misy, pridáme vanilkový cukor, soľ, šafran a všetko spolu zmiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej dáme rozpustené maslo, vajíčko, ocot, kvasnice, vodu z pomarančových kvetov a vodu. Rukami vypracujeme hladké cesto. Omúčime ho, spravíme z neho guľatú guľu, prykryjeme utierkou a necháme pár minút odpočívať.
2. Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho na tenučké cesto asi 1 cm. Vlnkovým nožíkom narežeme menšie štvorce. Do každého štvorca spravíme 4 zárezy. Cesto prevlečieme cez prst tak, že musí byť vždy jedno oko prevlečené, ďalšie nie a ďalšie áno. Chytíme koniec cesta a prevlečieme ho na druhú stranu. Z cesta môžte robiť aj iné tvary, napríklad štvorlístky alebo kvetinky.
3. V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej. Griwech smažíme najprv z jednej strany a asi tak po 2 minútach otočíme a smažíme druhú stranu do zlato-hneda. Ukladáme na tácku vystlanú papierovými utierkami, aby vypili zbytočný olej. Med zohrejeme, pridáme vodu z pomarančových kvetov, miešame, aby nebol med príliš hustý a v ešte teplom mede namáčame griwech, vyberieme, uložíme na mriežku a na vrch posypeme sezamom. Dekorujeme mätou marokánskou a podávame s mätovým čajom.
Komentáre
Zverejnenie komentára