27. 2. 2016

GRIWECH

Griwech je alžírske pečivo. Skladá sa z vyprážaného cesta, ktoré je potom namočené v mede a posypané sezamovými semienkami. Je chrumkavé a zapíja sa väčšinou mätovým čajom alebo arabskou kávou. Z cesta sa dajú robiť rôzne tvary, krásne sú napríklad pieskové ruže.

Potrebujeme:  

500 g hladkej múky 
100 g rozpusteného masla 
240 ml vody 
1 vajíčko 
2 PL vlažného mlieka 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
1 PL svetlého octu 
1 ks vanilkového cukru
1/2 sáčiku sušeného droždia
štipku šafranového prášku 
štipku soli 
slnečnicový olej na vysmážanie
sezamové semienka na posypanie
mätu marokánsku

Medová lázeň: 

500 g kvetového medu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)

Ako nato: 

1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku dáme do veľkej misy, pridáme vanilkový cukor, soľ, šafran a všetko spolu zmiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej dáme rozpustené maslo, vajíčko, ocot, kvasnice, vodu z pomarančových kvetov a vodu. Rukami vypracujeme hladké cesto. Omúčime ho, spravíme z neho guľatú guľu, prykryjeme utierkou a necháme pár minút odpočívať. 

2. Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho na tenučké cesto asi 1 cm. Vlnkovým nožíkom narežeme menšie štvorce. Do každého štvorca spravíme 4 zárezy. Cesto prevlečieme cez prst tak, že musí byť vždy jedno oko prevlečené, ďalšie nie a ďalšie áno. Chytíme koniec cesta a prevlečieme ho na druhú stranu. Z cesta môžte robiť aj iné tvary, napríklad štvorlístky alebo kvetinky. 

3. V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej. Griwech smažíme najprv z jednej strany a asi tak po 2 minútach otočíme a smažíme druhú stranu do zlato-hneda. Ukladáme na tácku vystlanú papierovými utierkami, aby vypili zbytočný olej. Med zohrejeme, pridáme vodu z pomarančových kvetov, miešame, aby nebol med príliš hustý a v ešte teplom mede namáčame griwech, vyberieme, uložíme na mriežku a na vrch posypeme sezamom. Dekorujeme mätou marokánskou a podávame s mätovým čajom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára