11. 5. 2016

KOFTA TAHINI


Kofta, Kufta, Köfte. Prstíčky, guličky alebo ploché placky z mletého mäsa s korením. Názvov a tvarov tejto arabskej špeciality je naozaj veľa. Tento recept by som opísala asi takto. Šafran krásne ryžu zafarbil, kardamón prevoňal a maslo dodalo ryže výbornú chuť. Limetková šťava a tahini dresing spravili mäso šťavňatejším. Bylinky ryžu a kofty okorenili a zároveň osviežili. Vytvorte si aj Vy doma arabské leto tak, ako má byť. Plné farieb, vôní, orientálnych chutí a sviežich byliniek. 

Potrebujeme: 

600 g jahňacieho mletého mäsa
1 cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 
1 ČL Ras el Hanout korenia
1 ČL sušenej majoránky
1 ČL soli a čierneho mletého korenia
2 PL slnečnicového oleja 
1 bio limetku
petržlenovú vňať
pár vetvičiek rozmarínu a mäty marokánskej

Ryža:

200 g ryže
1 ČL masla
1 ČL mletého kardamónu
1 ČL mletého šafranu 

Tahini dresing: 

3 PL creme fraiche
2 PL Tahini sezamovej pasty 
2-3 PL vody 
1 PL citrónovej šťavy 
1 strúčik prelisovaného cesnaku
soľ a biele mleté korenie

Ako nato: 

1. Do mletého mäsa dáme nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, koreniny a všetko dôkladne premiešame. Z hotovej zmesi vytvoríme šúlčeky, ktoré upražíme na rozpálenom oleji asi 8 minút z oboch strán do zlato-hneda. Uložíme ich na papierové utierky a necháme ich chvíľku odkvapkať. Na záver kofty uložíme na tanier vystlaný petržlenovou vňaťou a pokvapkáme ich limetkovou šťavou. 

2. Kedže sú šúlčeky a ryža dosť suché, môžete ich pokvapkať s tahini dresingom, bielym jogurtom alebo inou omáčkou. Tahini dresing si pripravíte tak, že všetky suroviny zmiešate dokopy. Hotovo. Ďalej uvaríme ryžu podľa návodu na obale, pričom do vriacej vody primiešame šafran. Do uvarenej ryže pridáme ešte kardamón a maslo. Premiešame, ryžu dáme do oválneho taniera, vytvoríme pyramídu. Okolo poukladáme kofty a dekorujeme s petržlenovou vňaťou, mätou a rozmarínom. Dobrú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára