9. 2. 2017

MORAVSKÉ KOLÁČE


Tieto moravské koláče sú plnené makom, ktorý obsahuje dôležité látky na podporu krvotvorby. Ak nemáte radi mak, môžte plniť napríklad, tvarohom, domácim lekvárom alebo orechovou plnkou. Vynikajúca je i posýpka. Z uvedeného množstva si pripravíte približne 16 moravských koláčov.

Potrebujeme: 

500 g polohrubej múky 
120 g trstinového cukru
100 g masla
2 ks žĺtok
1 sáčik sušených kvasníc
300 ml vlažného mlieka
citrónovú kôru
vanilkový struk  
štipka soli
práškový cukor

Plnka: 

150 g domáceho mletého maku 
1 ČL mletej škorice 
trochu mlieka
trstinový cukor podľa chuti

Ako nato: 

1. Do menšej misky dáme vlažné mlieko, trochu kryštálového cukru a sušené kvasnice. Do väčšej misy preosieme múku, pridáme trstinový cukor, rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový struk a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Cesto miešame najlepšie drevenou vareškou tak dlho, až kým sa nám začnú v ceste robiť bublinky. Cesto poprášime múkou, prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť, asi 45-55 minút. 

2. Pomúčime si pracovnú dosku, kde si rozvaľkáme vykysnuté cesto. Povykrajujeme kolieska, napríklad pohárom, ako keby ste išli robiť šišky. Potom si pripravíme plnku tak, že mak zalejeme trochu mliekom, pridáme škoricu, trstinový cukor a miešame na miernom ohni, najlepšie v malom hrnci. Ale naozaj len chvíľku. Mali by ste získať hustejšiu konzistenciu. 

3. Plnkou naplníme všetky povykrajované kolieska, do ktorých najprv vytlačíme jamky, napríklad menším pohárom. Každú jamku naplníme makovou plnkou a koláče necháme ešte pokysnúť, asi 15 minút. Potom ich dáme na vymastený plech, okraje potrieme žĺtkom a pečieme pri 200 °C asi 35-45 minút do zlato-hneda. Hotové koláče necháme vychladnúť a posypeme ľubovolne práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára