25. 8. 2015

MAKROUD

Cez víkend som robila sladké ďatlové pečivo, ktoré sa volá Makroud. Pozostáva hlavne z krupice a ďatlí. Vyskúšala som viacero receptov a najviac sa mi osvedčil tento recept, ktorý pochádza od mojej marokánskej kamarátky a s ktorým som nadmierne spokojná. Poďme si spoločne prečítať, čo budete potrebovať. 



Potrebujeme: 

300 g hrubej krupice 
125 g rozpusteného masla 
100 g jemnej krupice 
160 ml vody 
10 ml vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D´ORANGER) 
štipku soli 

Plnka: 

200 g ďatlovej pasty 
100 g namletých mandlí 
20 g medu 
1/2 PL mletej škorice 

500 ml slnečnicového oleja na fritovanie 
400 g medu na namočenie alebo pokvapkanie 



































Ako nato: 

1. Do misy dáme hrubú krupicu, jemnú krupicu, soľ, rozpustené maslo a premiešame. Dolejeme vodou po menších dávkach a zapracujeme rukami na cesto. V ceste nesmú byť žiadne hrudky. Cesto dáme do chladničky a necháme na 1 až 2 hodiny odpočinúť. Teraz si pripravíme plnku a to tak, že do misy dáme ďatlovú pastu, namleté mandle, med a škoricu. Všetky suroviny rukami vymačkáme na tuhšie cesto. 

2. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyšúlkame ho na veľký šúlec. To isté spravíme s ďatlovým cestom. Keďže sa ďatlové cesto lepí, najlepšie je, ak ho vyšúľkate na papieri na pečenie. Potom uložíme ďatlové cesto na svetlé cesto a uzavrieme tak, aby nebolo hnedé cesto vidieť. Zatlačíme zo všetkých strán, až nám vznikne pozdĺžny štvorec. 

3. Razítkom urobíme vzor. Kto nemá razítko na Makroud, môže urobiť vzory s vidličkou alebo s nožíkom podľa vlastnej fantázie. Začneme krájať na šikmo koláčiky. Do hrnca dáme olej, necháme rozohriať na miernom ohni a fritujeme koláčiky do hneda. Vyberieme a hneď ich ponoríme do medu na 8 až 10 minút alebo ich pokvapkáme medom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára