PEČENÉ KURA PLNENÉ KUSKUSOM
Potrebujeme:
1 kg kuraťa
600 g mrkiev
200 g kuskusu
40 g hrozienok
2 l slepačieho vývaru
3 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 citrón
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
hrsť čerstvej mäty
slnečnicový olej
štipku škorice
soľ a čierne mleté korenie
kúsok masla
1 kg kuraťa
600 g mrkiev
200 g kuskusu
40 g hrozienok
2 l slepačieho vývaru
3 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 citrón
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
hrsť čerstvej mäty
slnečnicový olej
štipku škorice
soľ a čierne mleté korenie
kúsok masla
Ako nato:
1. Pripravíme si kuskusier. Do dolného hrnca nalejeme slepačí vývar a necháme ho zovrieť. Do horného hrnca s dierkami dáme navlhčený kuskus, zakryjeme pokličkou a naparujeme 15 minút. Potom naparujeme kuskus tak isto ešte dvakrát po sebe. Za každým treba kuskus pokropiť vlažnou vodou, osoliť a na záver pridať kúsok masla a pokvapkať slnečnicovým olejom. Aby sa guličky kuskusu do seba nelepili, treba ich za každým krúživýmmi pohybmi v rukách dobre prepracovať. Kto nemá doma kuskusier môže si uvariť kuskus podľa návodu na obale.
2. Medzitým namočíme hrozienka do vody. Nakrájame cibuľu na malé kocky, cesnak na tenké plátky. Do panvičky dáme olej, cibuľu a cesnak. Speníme ich do zlatova. Vypneme šporák a pridáme štipku škorice a premiešame. Mätu a petržlenovú vňať umyjeme, odkvapkáme a nasekáme na jemno. Hrozienka precedíme, necháme odkvapkať. Citrón umyjeme v horúcej vode, nastrúhame citrónovú kôru. Všetko pridáme do panvičky a premiešame. Kura umyjeme, vysušíme papierovými utierkami. Vytlačíme citrónovú šťavu z pólky citrónu, osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti.
3. Keď už máme kuskus hotový, pridáme zmes z panvičky do kuskusu a začneme plniť kura. Zvyšný kuskus dáme do misky. Kura zaštopkáme drevenýmmi špáratkami. Očistíme mrkvu, nakrájame ju pozdĺžne na tenšie plátky a uložíme do jánskeho skla. Zvyšný slepačí vývar, čo nám zostal v kuskusieri, prilejeme k mrkvám asi 250 ml. Kura uložíme do jánskeho skla a pokvapkáme ho slnečnicovým olejom. Pečieme pri 200 °C asi 80 minút. Z času na čas polievame šťavou a kura otočíme. Na záver odstránime drevené špáratká, na upečené kura vytlačíme druhú pólku citrónovej šťavy. Mrkvy dáme na oválny tanier, navrch uložíme pečené kura, dekorujeme čerstvou mätou a podávame s kuskusom.
Komentáre
Zverejnenie komentára