23. 8. 2015

T`CHEREK EL ARYANE

Prvýkrát som sa stretla s T´cherek el aryane v Alžírsku. Čo je T`cherek el aryane? Je to sladé pečivo v tvare rohlíčkov plnených mandľovou plnkou. Väčšinou sa pripravuje na konci Ramadána, na sviatok Id al-fitr alebo keď sa oslavujú svadby. Aby som si mohla rohlíčky pripraviť aj doma a podeliť sa s Vami o recept, musela som si zaobstarať drevený trojuholník a vlnkový nožík. Dnes vám prezentujem rohlíčky, ktoré sú pripravené pomocou dreveného trojuholníka, ale bez vlnkového nožíka, ktorý dorazil len pred nedávnom z Alžírska.


Potrebujeme:


500 g hladkej múky 
250 g masla 
75 g kryštálového cukru 
2 vajíčka 
1 PL slnečnicového oleja 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D´ORANGER) 
1 citrón 

Plnka: 

200 g mletých mandlí 
40 g kryštálového cukru 
4 PL rozpusteného masla 
2 ČL škorice 
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D´ORANGER) 

Ako nato: 

1. Do veľkej misy dáme múku. V strede urobíme jamku. Do jamky pridáme vajíčka, cukor, olej a kúsky nakrájaného masla. Maslo by malo byť najlepšie studené. Nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme citrónovú šťavu. Na záver pridáme vodu z pomarančových kvetov. Aróma z kvetov dodá koláčikom neobyčajnú vôňu. 

2. Potom cesto dobre rukami zapracujeme. Ak by sa vám cesto začalo lepiť, pridajte trochu múky, ak by sa vám cesto začalo drviť, pridajte viacej vody z pomarančových kvetov. Hotové cesto zabalíme do priesvitnej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinúť. 

3. Ďalej si pripravíme plnku a to tak, že do menšej misky dáme namleté mandle, cukor, rozpustené maslo, škoricu a vodu z pomarančových kvetov. Plnku dobre rukami premačkáme, až vznikne tuhšia hmota. Zakryjeme priesvitnou fóliou a odložíme na neskôr.

4. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenú drevenú dosku začneme válkať cesto. Válček na cesto si tiež pomúčime, aby sa cesto nelepilo. Potom začneme do cesta vykrajovať menšie trojuholníky. Ja mám doma špeciálny drevený trojuholník na T`cherek el aryane, ktorý priložím k cestu a začnem vykrajovať. Ak nemáte doma drevený trojuholník, môžte vykrajovať trojuholníky pomocom malého nožíka. 

5. Na vykrojené trojuholníky dáme mandlovú plnku a zašúlkame. Konce dobre uzavrieme, aby plnka pri pečení nevytiekla. Rohlíčky ukladáme vedľa seba na vymastený plech alebo na papier na pečenie.

6. Na záver potrieme žĺtkom a ozdobíme madlou, ktorú vtlačíme do stredu rohlíčku. Rohlíčky pečieme pri 160 °C približne 20 minút. Až keď rohlíčky chytia hnedastú farbu sú hotové. Necháme ešte 20 minút vychladnúť, inak by sa rohlíčky polámali. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára