5. 9. 2015

KALAMÁRE PLNENÉ RYŽOU

Galícia je známa tým, že tu nájdete nespočetné množstvo vynikajúcich reštaurácií. Základom kuchyňe sú predovšetkým morské plody vysokej kvality, ako napríklad kalamáre, mušle, ustrice a chobotnice. Ich spracovanie je síce kulinárske umenie, ale výsledok stojí za to. Dnes som sa rozhodla, že si navarím niečo bez kostí, čo ma očaruje. Mám veľké šťastie, že si viem zohnať čerstvé kalamáre za výhodnú cenu a pripomenúť si tak krásnu Galíciu a šum mora. 


Potrebujeme: 

570 g čerstvých kalamárov 
200 g ryže 
2 strúčiky cesnaku 
2 PL olivového oleja 
1/2 citrónovej šťavy
čerstvú pažitku
soľ a čierne mleté korenie 

Ako nato: 


1. Najprv si pripravíme potrebnú plnku. Uvaríme ryžu a zmiešame s olivovým olejom, pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Celé kalamáre poriadne umyjeme. Oddelíme hlavovú časť od vaku, vyberieme chrbtovú chrupku a poriadne opláchneme duté telo. Pri malých chápadielkach odstránime vak obsahujúci farbivo. Chápadielka nakrájame na drobno a pridáme ich k ryžovej plnke. 

2. Dutiny tiel kalamárov naplníme ryžovou plnkou. Zvyšnú ryžu odložíme na neskôr. Otvory uzavrieme špáratkom. Do rozpáleného olivového oleja vložíme kalamáre a opekáme z oboch strán asi takých 5 minút. Podávame s ryžou, citrónom a dekorujeme čerstvou pažitkou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára