8. 9. 2015

KURACÍ TAJINE S MRKVOU A KARAMELIZOVANÝMI BROSKYŇAMI

Tajine je hlinená nádoba s pokrievkou, ktorá udržuje jedlo stále podliate. Čím pomalšie sa jedlo dusí, tým lepšie. Voda pod pokrievkou steká po stenách hlinenej nádoby naspäť k jedlu. Podstata spočíva v tom, že mäso a zelenina sa dusia v jednom hrnci. Napríklad Nemci poznajú Eintopf, kde sa všetky suroviny varia v jednom hrnci. Francúzi poznajú cocotte a Briti poznajú stew. Tradičnú nádobu si môžte kúpiť buď na internete u Potten & Pannen alebo aj v inných špeciálnych predajniach. Kto si nechce kupovať tajine, kludne použite hlinený pekáč s pokrievkou alebo kvalitný hrniec, ktorý vydrží pobyt v rúre. 


Potrebujeme: 

1 kg kuraťa
8 malých mrkví 
150 ml vody
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
1 chili papričku
1 PL medu
1 ČL olivového oleja
1 ČL kari korenia
1/2 ČL rasce
1/2 citónovej šťavy
kúsok zázvoru 2 cm
soľ a čierne mleté korenie

Na karamelizovanie:

2 broskyňe
2 PL kryštálový cukor 
trochu masla

Ako nato: 

1. Mrkvy ošúpeme, vložíme do osolenej vody a necháme variť asi 10 minút. Kura umyjeme, rozdelíme na 7 častí a pokvapkáme citrónovu šťavou. Nakrájame cibuľu, chili papričku na kolieska, cesnak na tenké plátky, zázvor na malé kocky. Na rozohriatom oleji speníme cibuľu a cesnak. Pridáme kura, chili papričku, zázvor a opekáme z oboch strán asi 5 minút. 

2. Vyberieme a dáme do tajine alebo do hlbokého hlineného pekáča s pokrievkou. Okoreníme a osolíme. Premiešame. Uvarenú mrkvu poukladáme okolo kuraťa, pridáme med a zalejeme všetko vodou. Zakryjeme tajine a necháme variť na miernom ohni alebo dáme do rúry a necháme podusiť 45 - 60 minút pri 175 °C. Keď už omáčka zhustne, je kurací tajine hotový. 

3. Umyjeme broskyňe, rozkrojíme ich na štvrťky. Na panvičke necháme rozpustiť na miernom stupni cukor, neustále miešame, až kým cukor nezhnedne. Potom pridáme trochu masla a miešame ďalej. Pridáme broskyňe a všetko spolu necháme ešte chvíľu podusiť, pričom s panvičkou viackrát pohneme, ako keby sme robili omeletu. Podávame malé porcie s mrkvou a karamelizovanými broskyňami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára