27. 10. 2015

BOUZELLOUF

Pre niekoho niečo odporného a pre niekoho adrenalinový zážitok. V západnom Nórsku sa ovčia hlava konzumuje na Vianoce. Je to osolená, vyudená hlava bez vlny a mozgu. Konzumácia začína okom a uchom, ktoré sú ešte teplé. Jazyk a oči sú považované za najväčšiu pochúťku. V Alžírsku sa ovčia hlava konzumuje vždy, keď sa niečo oslavuje. Hlava je uvarená v osolenej vode a upečená do chrumkava. Mozoček sa vyberá lyžičkou a jazyk sa potom ešte varí v rajčinovej omáčke. Príprava je časovo náročná, ale výsledok stojí zato. 




Potrebujeme: 

ovčiu hlavu, najlepšie rozrezanú na 2 časti
300 g jasmínovej ryže
5 zemiakov
4 strúčiky cesnaku
3 mrkvy
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
2 vetvičky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
2 ČL bylinkového masla
1 cibuľu
1 PL soli, dať do hrnca v ktorom sa bude hlava variť
1/2 citrónovej šťavy
petržlenovú vňať
čierne mleté korenie
štipku kardamónu

Ako nato: 

1. Ovčiu hlavu dobre umyť, odstrániť oči, zvyšné vlasy (keď tam sú) a dať variť na 1 hodinu do hlbokého hrnca v osolenej vode. Medzitým uvariť zemiaky a mrkvu v osolenej vode a ryžu podľa návodu. Na záver pridať do ryže 1 ČL bylinkového masla a štipku kardamónu. 

2. Uvarenú hlavu dať do pekáča, potrieť cesnakom, bylinkovým maslom, osoliť, okoreniť, pridať bylinky a pokvapkať citrónovou šťavou. Okolo poukladať na kolieska nakrájanú cibuľu a zaliať vodou, asi 5 cm. Zakryť alobalom a nechať piecť pri 90 °C asi 4 - 5 hodín. Občas doliať vodou, prípadne hlavu otočiť. 

3. Alobal odkryť a nechať ešte 20 minút piecť do chrumkava. Podávame na veľkom tanieri s jasmínovou ryžou, mrkvou a zemiakmi. Dekorujeme petržlenovou vňaťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára