SARDINE CHARMOULA
Harissa alebo harísa je pasta zo zmesi korenia a oleja. Obsahuje koriander, cesnak, papriku, chilli, rascu a soľ. Obľúbená je hlavne v Alžírsku, Maroku, Tunise, čiže v severnej Afrike, v zemiach Maghrebu. Používa sa najmä k príprave omáčok, polievok, k dusenej zelenine, pri grilovaní a pečení rýb alebo mäsa. Dostanete ju kúpiť buď ako zavareninu v skle alebo v tube na trhoch v Maghrebu, ale i v Čechách a na Slovensku v špeciálnych predajniach. Ja si kupujem v arabských predajniach a keď je čas tak na trhoch v Alžírsku.
Potrebujeme:
18 stredne veľkých sardiniek
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
4 ČL harissy
1/2 ČL sladkej červenej mletej papriky
1/2 ČL mletej rasce
1/2 ČL kurkumy
1/2 zväzok petržlenovej vňate
bylinkovú soľ
citrón
múku na obaľovanie
1. Sardinky odšupníme, vybereme vnútornosti, dobre poumývame a vysušíme papierovými utierkami. Osolíme bylinkovou soľou podľa vlastnej chuti. Cesnak a petržlenovú vňať posekáme a dáme do malej misky. Pridáme všetky koreniny, harissu a olivový olej, premiešame. Zmesou potrieme sardinky.
2. Omúčime z oboch strán a vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do chrumkava. Necháme odkvapkať na papierových utierkach, prípadne ešte osolíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou, dekorujeme petržlenovou vňaťou.
Komentáre
Zverejnenie komentára