29. 10. 2015

SARDINE CHARMOULA

Najprv si povieme niečo o chermoule a harisse. Chermoula alebo Charmoula je marináda alžírskej, marokánskej a tuniskej kuchyňe. Používa sa hlavne k rybám a morským plodom, ale aj na mäso a zeleninu. Pozostáva z čerstvých surovín ako cesnak a koriander, ale môže sa kombinovať aj s inými koreninami, olivovým olejom, citrónom a soľou. Dá sa povedať, že každá krajina si mixuje svoju zmes a recepty individuálne. Takže chermoulu nájdete i v inej podobe buď s cibuľou, čiernym korením, šafranom atď. 



Harissa alebo harísa je pasta zo zmesi korenia a oleja. Obsahuje koriander, cesnak, papriku, chilli, rascu a soľ. Obľúbená je hlavne v Alžírsku, Maroku, Tunise, čiže v severnej Afrike, v zemiach Maghrebu. Používa sa najmä k príprave omáčok, polievok, k dusenej zelenine, pri grilovaní a pečení rýb alebo mäsa. Dostanete ju kúpiť buď ako zavareninu v skle alebo v tube na trhoch v Maghrebu, ale i v Čechách a na Slovensku v špeciálnych predajniach. Ja si kupujem v arabských predajniach a keď je čas tak na trhoch v Alžírsku.


Potrebujeme: 

18 stredne veľkých sardiniek 
2 strúčiky cesnaku 
2 PL olivového oleja 
4 ČL harissy 
1/2 ČL sladkej červenej mletej papriky
1/2 ČL mletej rasce
1/2 ČL kurkumy
1/2 zväzok petržlenovej vňate
bylinkovú soľ
citrón
múku na obaľovanie

Ako nato: 

1. Sardinky odšupníme, vybereme vnútornosti, dobre poumývame a vysušíme papierovými utierkami. Osolíme bylinkovou soľou podľa vlastnej chuti. Cesnak a petržlenovú vňať posekáme a dáme do malej misky. Pridáme všetky koreniny, harissu a olivový olej, premiešame. Zmesou potrieme sardinky. 

2. Omúčime z oboch strán a vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do chrumkava. Necháme odkvapkať na papierových utierkach, prípadne ešte osolíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou, dekorujeme petržlenovou vňaťou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára