27. 11. 2015

NANA ČAJ

Teraz vám prezradím jedno pravidlo, ktoré platí pri zalievaní akéhokoľvek čaju. Vriaca voda spáli objekt vášho zalievania, preto treba vodu odstaviť z plameňa vo chvíli, kedy prebieha biely var. Kedy prebieha biely var? Vtedy, keď sa vo vode začnú robiť malé biele bublinky a voda je mierne biela. Je to tesne predtým, ako začne voda vrieť a bublať. Vráťme sa späť k mäte. Čaj z lístkov čerstvej mäty má nezameniteľnú a výraznú chuť, ktorá sa nedá porovnať s jej sušenou obdobou. Ja si pestujem mätu marokánsku sama doma a v zimnom období sa snažím si zaobstarať čerstvé lístky v arabských obchodoch. Mäta je výborná proti bolestiam hlavy, žalúdka a postaví vás na nohy. Grécky atléti si ňou pred súťažami vylepšovali kondičku a Rimania ju pili pri filozofovaní na posilnenie činnosti mozgu. 

Potrebujeme: 

1 zväzok čerstvej mäy marokánskej 
5 ČL zeleného sypaného čaju 
1/2 šálky kryštálového cukru 
5 šálok vriacej vody 

Ako nato: 

1. Do čajovej konvice dáme zelený sypaný čaj, cukor a natrhané lístky mäty marokánskej a zalejeme horúcou vodou, nie vriacou vodou. Myslite na moje pravidlo uvedené vyššie. 

2. Čaj sme zaliali horúcou vodou, teraz ho necháme luhovať tri až päť minút. Kto má rád čistý čaj bez akýchkoľvek lístkov, ktoré plávajú v poháriku, môže si čaj precediť. 

3. Vyluhovaný čaj podávame v menších sklenených pohárikoch, najlepšie 1 dcl a nalievame z výšky, pričom sa vytvorí na povrchu pena. Ak chcete na niekoho zapôsobiť alebo zamachrovať, nalievanie z výšky si nacvičte deň vopred. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára