30. 11. 2015

ŠAFRANOVÉ RIZOTO S KREVETAMI

Táto rastlinka si v mojej kuchyni našla miesto. Reč je o rastlinke šafran. Predtým než šafran pridáte do jedla, zmiešajte ho s tekutinou. Šafran je dobré namočiť do vývaru alebo olivového oleja, aby uvoľnil svoju arómu a chuť. Je jedno, či máte šafranové vlákno alebo sušený prášok. Okrem toho, že jedlo krásne zafarbí do žlata ho aj lahodne okorení. Toto korenie je síce pomerne drahé, ale dajú sa z neho vykúzliť fantastické šafranové omáčky a polievky. Krásne zafarbí ryžu, maslo, syr, cesto alebo koláčiky. 



Potrebujeme: 

300 g ryže 
300 g žampiónov
80 g smotany
50 g masla
40 g parmezánu
10 g uvareného cíceru
1 g šafranového vlákna
16 ks kreviet
1 citrón
1 vetvičku čerstvého tymiánu
1 šalotku
soľ a čierne mleté korenie
slnečnicový olej
podľa potreby slepačí vývar

Ako nato: 

1. Šalotku nakrájame na malé kocky, opražíme na oleji, pridáme ryžu, krátko opražíme a podlejeme trochou vývaru. Pridáme šafranové vlákna, ktoré sme pred tým namočili vo vývare. Žampióny očistíme, nakrájame a pomaly podlievame vývarom, kým sa ryža neuvarí. 

2. Ku koncu zašľaháme plátok masla, nastrúhaný parmezán a smotanu. Osolíme, okoreníme podľa chuti a odstavíme. Krevety osolíme a opečieme na oleji s troškou citrónovej šťavy. Podávame ich poukladané okolo rizota, dekorované cícerom a tymiánom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára