15. 12. 2015

BARANINA NA ZELENINE S KARDAMÓNOVOU RYŽOU

Baranie mäso obsahuje veľa vitamínov ako napríklad vitamím B, železo a zinok. Baranina je tvrdšia a treba ju konzumovať najlepšie horúcu a na predohriatich tanieroch. Najlepšie chutí z mladých zvierat, nie starších ako dva roky. U mäsiara si vyberajte kvalitné kúsky. S baraninou je to tak, že má svoju špecifickú chuť a výraznú vôňu, vďaka ktorej ju buď máte radi alebo naopak ju neznášate. Ak vám prekáža jej typický pach, jedzte ju s mierou a skúste kombinovať napríklad s cesnakom, bobkovým listom, estragónom, tymiánom, rozmarínom, petržlenovou vňaťou, korianderom, majoránkou alebo v kombinácií s mätovou omáčkou.

Potrebujeme: 

300 g baranieho mäsa 
250 g ryže
100 g uvareného cíceru
2 mrkvy 
2 petržlenové koreňe
2 cukiny 
2 strúčiky cesnaku  
2 PL olivového oleja
1 rajčinu
1 cibuľu
1 ČL mletého kardamónu 
1 ČL masla 
čerstvý tymián 
soľ a čierne mleté korenie 

Ako nato: 

1. Mäso pokrájame na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a na rozpálenom oleji opečieme. Zalejeme vodou podľa potreby a dusíme. 

2. Ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak na tenké plátky a keď je mäso čiastočne mäkké, pridáme cibuľu, cesnak, na väčšie kúsky pokrájanú mrkvu, petržlen, cukinu a rajčinu. Dovaríme tak, aby zelenina nebola rozvarená. Nie viac ako pätnásť minút. Ako posledné pridáme uvarený cícer a necháme povariť ešte päť minút. 

3. Medzitým uvaríme ryžu podľa návodu na obale, osolíme a na záver do uvarenej ryže pridáme maslo a kardamón. Dobre premiešame. Na tanier vyklopíme ryžu v tvare pyramídy, okolo poukladáme zeleninu, mäso a dekorujeme cícerom a tymiánom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára