BARANINA NA ZELENINE S KARDAMÓNOVOU RYŽOU
Baranie mäso obsahuje veľa vitamínov ako napríklad vitamím B, železo a zinok. Baranina je tvrdšia a treba ju konzumovať najlepšie horúcu a na predohriatich tanieroch. Najlepšie chutí z mladých zvierat, nie starších ako dva roky. U mäsiara si vyberajte kvalitné kúsky. S baraninou je to tak, že má svoju špecifickú chuť a výraznú vôňu, vďaka ktorej ju buď máte radi alebo naopak ju neznášate. Ak vám prekáža jej typický pach, jedzte ju s mierou a skúste kombinovať napríklad s cesnakom, bobkovým listom, estragónom, tymiánom, rozmarínom, petržlenovou vňaťou, korianderom, majoránkou alebo v kombinácií s mätovou omáčkou.
Potrebujeme:
300 g baranieho mäsa
250 g ryže
100 g uvareného cíceru
2 mrkvy
2 petržlenové koreňe
2 cukiny
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
1 ČL mletého kardamónu
1 ČL masla
čerstvý tymián
soľ a čierne mleté korenie
Ako nato:
1. Mäso pokrájame na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a na rozpálenom oleji opečieme. Zalejeme vodou podľa potreby a dusíme.
2. Ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak na tenké plátky a keď je mäso čiastočne mäkké, pridáme cibuľu, cesnak, na väčšie kúsky pokrájanú mrkvu, petržlen, cukinu a rajčinu. Dovaríme tak, aby zelenina nebola rozvarená. Nie viac ako pätnásť minút. Ako posledné pridáme uvarený cícer a necháme povariť ešte päť minút.
3. Medzitým uvaríme ryžu podľa návodu na obale, osolíme a na záver do uvarenej ryže pridáme maslo a kardamón. Dobre premiešame. Na tanier vyklopíme ryžu v tvare pyramídy, okolo poukladáme zeleninu, mäso a dekorujeme cícerom a tymiánom.
Potrebujeme:
300 g baranieho mäsa
250 g ryže
100 g uvareného cíceru
2 mrkvy
2 petržlenové koreňe
2 cukiny
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 rajčinu1 cibuľu
1 ČL mletého kardamónu
1 ČL masla
čerstvý tymián
soľ a čierne mleté korenie
Ako nato:
1. Mäso pokrájame na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a na rozpálenom oleji opečieme. Zalejeme vodou podľa potreby a dusíme.
2. Ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak na tenké plátky a keď je mäso čiastočne mäkké, pridáme cibuľu, cesnak, na väčšie kúsky pokrájanú mrkvu, petržlen, cukinu a rajčinu. Dovaríme tak, aby zelenina nebola rozvarená. Nie viac ako pätnásť minút. Ako posledné pridáme uvarený cícer a necháme povariť ešte päť minút.
3. Medzitým uvaríme ryžu podľa návodu na obale, osolíme a na záver do uvarenej ryže pridáme maslo a kardamón. Dobre premiešame. Na tanier vyklopíme ryžu v tvare pyramídy, okolo poukladáme zeleninu, mäso a dekorujeme cícerom a tymiánom.
Komentáre
Zverejnenie komentára