6. 12. 2015

SHORBA ADS



































V Egypte sa táto polievka podáva väčšinou v chladnejších mesiacoch alebo aj celoročne a hlavne počas pôstneho mesiaca Ramadán. Servíruje sa často s arabským chlebom a kozím syrom. Egypťania polievku obmieňajú na rôzne spôsoby, niekedy pridajú na záver opraženú cibuľku alebo creme fraiche. Orientálna chuť, ktorá má vďaka citrónovej šťave trošku kyselú nôtu, Vás chuťovo určite nesklame.

Potrebujeme: 

400 g červenej šošovice
200 g paradajkového pretlaku
150 g kozieho syru
4 PL olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
2 veľké cibule
2 ČL mletej rasce
2 ČL soli 
1,5 l vody
1 veľkú rajčinu
1 ČL mletého korianderu
1 mrkvu
1 menší citrón
čierne mleté korenie
petržlenovú vňať

Ako nato: 

1. Do väčšieho hrnca dáme olivový olej, necháme ho rozohriať. Nakrájame rajčinu na menšie kúsky. 
Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nasekáme na kocky, oprážame asi 5 minút. Po piatich minútach pridáme nakrájanú rajčinu a prelisovaný cesnak, oprážame ďalších 5 minút. 

2. Zalejeme 1,5 l vody a až, keď začne voda vriať, pridáme šošovicu, soľ a rajčinový pretlak. Necháme povariť na miernom ohni, stupeň 1, približne pól hodinu a z času na čas polievku premiešame. Potom pridáme do polievky všetky koreniny, rascu, koriander, čierne mleté korenie len štipku. 

3. Asi po pól hodine polievku odstavíme zo šporáka a rozmixujeme pomocou ručného mixéra. Na záver do polievky vytlačíme cez sitko citrónovú šťavu a dobre všetko premiešame. Podávame s kúskami nakrájaného kozieho syra a dekorujeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára