24. 2. 2016

TEĽACÍ TAJINE S KUSKUSOM A HROZIENKAMI

Teľacie mäso je prevoňané škoricou a krásne zafarbené šafránom. V tomto recepte prevládjú sladko-slané chute. Kuskus je pripravený tradične. Varenie trvá dlhšie než obvykle, ale výsledok je skvelý. Ak si chcete doma uľahčiť tradičnú prípravu kuskus, spravte si ho podľa návodu na obale. 

Potrebujeme: 

800 g teľacieho mäsa 
100 g veľkých hrozienok (JUMBO)
500 ml vody
4 šalotky 
2 strúčiky cesnaku 
3 PL olivového oleja 
2 PL sezamu 
1 PL masla 
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletej rasce 
1/2 ČL mletej škorice 
štipku šafranu
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
soľ a čierne mleté korenie
kúsok čerstvého zázvoru 2 cm 

Kuskus: 

500 g jemného kuskusu 
1 PL masla 
1 ČL slnečnicového oleja 
1 ČL soli 

Ako nato: 

1. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou, 500 ml a necháme 1 hodinu zmäkknúť. Precedíme cez sitko a vodu, kde boli hrozienka namočené nevylejeme, ale odložíme bokom. Kuskus vysypeme do veľkej misy a navlhčíme ho vlažnou vodou. Zapracujeme krúživými pohybmi v rukách tak, aby sa guličky do seba nelepili. Navlhčený kuskus dáme do hrnca s dierkami, couscousieru. 

2. Kuskus začneme naparovať až vtedy, keď začne mäso v dolnom hrnci vrieť. Naparujeme ho 15 minút. Po 15 minútach vysypeme kuskus do misy, navlhčíme ho a prepracujeme opäť tak, aby sa guličky do seba nelepili. Potom postupujeme tak isto dvakrát po sebe, pričom kuskus na záver osolíme, pridáme maslo a slnečnicový olej. Umyjeme mäso, osušíme ho papierovými utierkami a nakrájame na menšie kúsky. Šaltoky a cesnak ošúpeme. Šalotky nakrájame na kolieska a cesnak na tenké plátky. Do dolného hrnca dáme olivový olej a maslo. 

3. Mäso prudko opražíme z oboch strán. Pridáme šalotky, cesnak a oprážame ešte pár minút. Potom pridáme škoricu, rascu, koriander, šafran a nastrúhaný zázvor. Zalejeme vodou, kde boli hrozienka namočené. Uzavrieme hrncom s kuskusom, prikryjeme ešte pokličkou a varíme mäso pri nízkom stupni 45 - 60 minút, až kým je mäso mäkké a rozpadá sa. Neskôr dolejeme vodu podľa potreby. 

4. Asi 15 minút pred dokončením pridáme do hrnca hrozienka, sezam, ktorý sme si vopred opražili v panvičke bez oleja do zlato-hnedej farby, koriandrovú vňať a ešte povaríme. Na záver osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Kuskus zalejeme vývarom, dekorujeme hrozienkami, natrhanou koriandrovou vňaťou a podávame s kuskusom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára