12. 3. 2016

DJAJ HARISSA HUMMUS

Pečené kura so štipľavou nátierkou harissou je obľúbeným jedlom v arabských krajinách. V Alžírsku sa najčastejšie zajedá s hranolkami a s bielou bagetou. Tento recept je s mrkvou a cícerovou nátierkou hummus, do ktorej sa mrkva a mäso namáča. Dobrú chuť a skúste si ho navariť aj Vy.

Potrebujeme:                    

1 stredne veľké kura         
500 g uvareného cíceru     
5 mrkiev
2 červené cibule 
mletá červená paprika 
čerstvú petržlenovú vňať

Marináda: 

1 PL olivového oleja 
1 PL harissy
1 ČL mletého koriandru
soľ a čierne mleté korenie
štipku škorice
citrónovú bio kôru
mandarinkovú bio kôru

Hummus:                                

200 g uvareného cíceru             
1 strúčik cesnaku                       
1/2 citrónovej šťavy                  
2 PL olivového oleja                  
1 PL Tahini pasty
1 ČL rímskej mletej rasce
soľ a čierne mleté korenie

Na Hummus s harissou potrebujeme tie isté indrigencie ako na Hummus, akurát, že do hotového hummusu pridáme ešte 1 PL harissy a 1 ČL mletej červenej papriky. 

Ako nato: 

1. Kura rozporcujeme na sedem častí. Poumývame a osušíme papierovými utierkami. Do menšej misky dáme všetky indrigencie na marinádu a zmiešame. Marinádou natierame kura z oboch strán a necháme asi 1 hodinu v chlade marinovať. Potom kura pražíme v panvičke na oleji z oboch strán asi 6 minút a uložíme do pekáča a posypeme mletou červenou paprikou podľa vlastnej chuti. 

2. Ošúpeme cibule, nakrájame ich na kolieska a pražíme ich v tej istej panvičke, kde sme oprážali kura, len pár minút. Opražené cibule poukladáme okolo kuraťa. Mrkvu uvaríme do mäkka, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky a taktiež poukladáme okolo kuraťa. Na záver prepláchneme 100 g uvareného cíceru vodou a vysypeme do pekáča. Podlejeme trochu vodou a pečieme pri 220 °C asi 30 minút do chrumkava. Kura treba pootáčať a popolievať šťavou. Ďalej si pripravíme dva druhy hummusu. 

3. Uvarený cícer rozmixujeme v mixéri s troškou vody. Pridáme nasekaný cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, Tahini pastu, rascu, soľ, čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti a mixujeme ďalej na hladký krém. Upečené kura ukladáme na tanier s mrkvou a cícerom, dekorujeme s nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s hummusom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára