5. 4. 2016

PEČENÉ SARDINKY S RAS EL HANOUT ZEMIAKMI

Na ceste k tej správnej životospráve, by sme mali sardinky častejšie piecť alebo grilovať. Tieto sú pečené, plné vitamínov a vylepšujú aj našu pamäť. Skúste ich zaradiť aj Vy do svojho jedálníčka. Ak pri recepte vynecháte vyprážané zemiaky, máte naozaj vitamínovú bombu na tanieri.  

Potrebujeme: 

28 čerstvých stredne veľkých sardiniek 
6 zemiakov
medvedí cesnak
citrón
vetvičku rozmarínu
slnečnicový olej

Na marinádu:

3 PL olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL sušeného tymiánu
1 ČL limetkovej soli napríklad tejto
1/2 ČL čierneho mletého korenia
3 strúčiky na plátky nakrájaného cesnaku
nastrúhaného zázvor asi 1 cm

Na zemiaky:

1 ČL Ras el Hanout korenia napríklad tohto
morskej soli 

Ako nato: 

1. Sardinky vykuchajte a očistite od zvyšných šupiniek. Potom ich dobre poumývajte pod studenou, tečúcou vodou a vysušte papierovými utierkami. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, tymiánu, limetkovej soli, čierneho mletého korenia, cesnaku a zázvoru pripravte marinádu. V nej nechajte sardinky naložené minimálne dve hodiny. Sardinky dajte do pekáča a zalejte zvyšnou marinádou. 

2. Na vrch položte vetvičku rozmarínu a pečte pri 180 °C asi 20 - 25 minút. Medzitým ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na polmesiačiky. Vysmážajte ich v horúcom oleji do zlatova z oboch strán. Na záver ich posoľte podľa vlastnej chuti, okorente a dobre premiešajte. Hotové sardinky pokvapkáme citrónovou šťavou, podávame s Ras el Hanout zemiakmi, citrónom a dekorujeme s medvedím cesnakom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára