28. 6. 2016

KHCHKHACH

Prvýkrát som jedla Khchkhach v Alžírsku a veľmi mi chutilo. Cesto je chrumkavé, preto aj tento názov Khchkhach. Vzorom a farbou pripomínajú pieskové ruže, čiže tento recept nájdete aj pod názvom Makroud el warda. Francúzi majú niečo podobného, posypané s cukrom, pod názvom Oreillettes.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky 
200 g masla 
1 citrón 
1 vajce 
1 ks vanilkového cukru 
štipku soli
štipku mletého šafranu
vodu z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
rastlinný olej

Obaľovanie: 

500 g kvetového medu
100 g nasekaných pistáciových orieškov
vodu z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)

Ako nato: 

1. K múke pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčko, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a šafran. Vareškou začneme miešať cesto. Prilejeme trochu vody z pomarančových kvetov, asi 1 dl a rukami zapracujeme na cesto. Cesto musí byť dobre rukami prepracované, nepridávajte už ďalej vodu z pomarančových kvetov, inak bude cesto riedke. 

2. Cesto prikryjeme priesvitnou fóliou a dáme na 1/2 hodinu odležať do chladničky. Potom si pomúčime pracovnú dosku, cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Cesto musí byť tenké asi 1 cm. Keď máte doma mašinku na cesto, nechajte cesto ňou párkrát prejsť. Odkrojte kraje a narežte pomocou vlnkového nožíka rovnako dlhé pásiky. U mňa to boli, asi 22 cm dlhé a 2,5 cm široké pásiky. Pri tomto postupe je dobré použiť pravítko, ktoré prikladajte na cesto a potom režte pásiky. Narezané pásiky uložte na papier na pečenie a prikryte utierkou. 

3. V rozpálenom oleji, asi stupeň 5 začneme smažiť pásiky tak, že na vidličku namotáme cesto, pomaly ho vložíme do oleja a začneme až v oleji pomaličky otáčať, teda namotávať cesto na vidličku. Koniec cesta treba pridržať druhou vidličkou, aby sa nerozišlo. Tu treba trpezlivosť, čas a pozor, aby ste sa nepopálili buď o panvicu alebo o vidličku. Potom otočíme na druhú stranu a smažíme do zlato-hnedej farby, nie tmavo-hnedej farby. 

4. Vysmažené ruže ukladáme na papierové utierky a necháme ich dobre vychladnúť. Medzitým si rozpustíme med s vodou z pomarančových kvetov, asi 1 dl. Med by mal byť krásne tekutý. Postupne ho vylejte na ruže a ihneď posypte pistáciami. Podávame s mätovým čajom. 

TIP: Najlepšie je potom ruže pootáčať a opäť ich poliať druhou polovičkou medu a posypať pistáciami, tak, aby boli z obidvoch strán medové a pistáciové. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára