14. 6. 2016

SFENJ

Sfenj je arabská pochúťka zo smaženého cesta. Predáva sa v pouličných pekárničkách. Hodí sa perfektne k nana čaju. Prvýkrát som ochutnala sfenj v Alžírsku, ale nájdete ho i v Maroku alebo v Tunise. Tento je obalený v cukre a škorici. Najlepšie chutí ešte teplý. Skúste si ho spraviť aj Vy.

Potrebujeme: 

250 g hladkej múky 
25 g kryštálového cukru
21 g čerstvých kvasníc 
200 ml vlažnej vody 
štipku soli 
rastlinný olej 

Obaľovanie: 

1 šálka kryštálového cukru
1 PL mletej škorice

Ako nato: 

1. V miske si zmiešame múku, cukor a soľ. Kvasnice necháme rozpustiť vo vlažnej vode a prilejeme ich k cestu a všetko spolu zmiešame. Najlepšie drevenou vareškou. Cesto prikryjeme priesvitnou fóliou alebo čistou utierkou a necháme kynúť minimálne 1 hodinu. Cesto počas kynutia už nemiešame. Pripravíme si hlbší hrniec, do ktorého nalejeme olej približne 10 cm a necháme ho poriadne rozohriať. Vedľa si postavíme misku s vodou, do ktorej dáme 1 ČL oleja. V miske si takto namočíte ruky a s cestom sa Vám bude lepšie pracovať. 

2. Keď už je olej poriadne horúci, namočte si ruky v olejovej vode. Z cesta odtrhnite kúsok z cesta, asi tak do jednej dlane a palcami urobte v strede dierku. Cesto je veľmi riedke a nedá sa dobre formovať v rukách, pomaličky ho vkladajte do oleja a formujte. Asi po 1 minúte otočte sfenj a smažte ho do hneda. Potom ho vyberte dvomi vidličkami z horúceho oleja a uložte na papierové utierky. Ihneď po odkvapkaní ho obaľte v škoricovom cukre a vychutnajte si ho pokiaľ je ešte teplý. 

TIP: Dávajte si pozor pri smažení, aby voda z Vašich rúk nekvapla do oleja. Inak zažijete prskanie a horúci olej na pokožke bolí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára