17. 7. 2016

FALAFEL FUL

Pri príprave jedla Falafel sa začína namočením sušených bôbov (Ful, Fuul, Foul, Saubohne, Favabohne) a cíceru. Tento postup prípravy je časovo náročnejší. Vodu treba raz vymeniť za čistú a v lete aj dvakrát. Pre jemnejšiu konzistenciu falafelu, namočené bôby a cícer olúpte. U cíceru to nemusí byť, ale u bôbov je to povinnosť. Pretože šupka je tvrdá až gumová. Uvidíte sami, až budete bôby lúpať. 

Potrebujeme: 

200 g sušeného cíceru 
150 g sušeného bôbu 
1 cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 
1 zväzok petržlenovej vňate 
1/2 ČL mletej rímskej rasce 
1 ČL mletého koriandru 
1 ČL sóda bikarbóna (Natron)
väčšia štipka mletého kajenského korenia 
soľ a čierne mleté korenie
olej na vysmážanie 

Ako nato:

1. Sušené boby zalejeme studenou vodou a necháme ich 2 dni namočené, pričom každý deň vymeníme čistú vodu. Na druhý deň namočíme sušený cícer do druhej misy. Prelejeme cez sitko, dobre prepláchneme a už bôby ani cícer nevaríme. Namočené bôby treba olúpať. Pozor. Veľmi dôležitý krok! 

2. Do mixéru dáme olúpané bôby, cícer, nasekanú cibuľu a cesnak, petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme. Pridáme koreniny, sódu bikarbónu, soľ a čierne mleté korenie podľa vlastnej chuti. Zmes dáme do chladničky asi na 30 minút odležať. Potom zo zmesi formujeme guľky, ktoré necháme ďalších 30 minút odležať. 

3. Vysmážame vo vysokej vrstve oleja tak, že do zhnednutia sa ich nedotýkame, aby sa nerozpadli a až potom ich otočíme na druhú stranu a vysmážame ďalej do hneda. Hotový falafel ukladáme na papierové utierky a necháme odkapať predbytočný olej. Dekorujeme mätou marokánskou. Podávame studené alebo teplé s Pita chlebom, šalátom a tahini omáčkou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára