MAKROUD EL WARDA
Tento recept nájdete aj pod názvom Khchkhach alebo Oreillettes. Základ je cesto, ktoré sa vysmáža v horúcom oleji a na záver sa obaľuje buď v mede, v práškovom cukre a na záver sa posype pistáciami alebo sezamom. Super sladká pochúťka k mätovému čaju alebo k arabskej káve.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 g masla
citrónovú kôru z 1 bio citrónu
1 vajce
1 ks vanilkového cukru
štipku soli
1/2 ČL mletého šafranu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
slnečnicový olej
sezamové semienka na posypanie
Medová lázeň:
500 g kvetového medu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
Ako nato:
1. Do veľkej misy dáme múku, vanilkový cukor, soľ a šafran a všetko spolu premiešame. Ďalej pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčko a citrónovú kôru. Drevenou vareškou začneme miešať cesto, pričom prilejeme do misy vodu z pomarančových kvetov a ďalej rukami zapracujeme na cesto. Cesto by malo byť dobre rukami prepracované, ani suché ani riedke. Z cesta spravíme guľu, ktorú prikryjeme priesvitnou fóliou a dáme na pól hodinu odležať do chladničky.
2. Pomúčime si pracovnú dosku, cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Cesto musí byť tenučké, asi 1 cm. Odkrojíme kraje a narežeme pomocou vlnkového nožíka rovnako dlhé pásiky, asi 22 cm dlhé a 2,5 cm široké. Pri tomto postupe je dobré použiť pravítko, ktoré prikladajte na cesto a potom režte pásiky. Narezané pásiky uložte na papier na pečenie alebo na pomúčenú dosku a prikryte utierkou.
3. Do panvičky nalejeme olej, vo výške asi 4 cm a začneme smažiť pásiky tak, že si na vidličku namotáme trochu cesta, pomaly ho vložíme do oleja a začneme ďalej v oleji pomaličky otáčať, teda namotávať cesto na vidličku. Koniec cesta treba pridržiavať druhou vidličkou, aby sa nerozišlo. Potom otočíme na druhú stranu a smažíme do zlato-hneda.
4. Vysmažené ruže ukladáme na papierové utierky a necháme ich dobre vychladnúť. Medzitým si pripravíme medovú lázeň, tak, že rozpustíme med s vodou z pomarančových kvetov a ešte teplú medovú lázeň postupne vylejeme na ruže a ihneď posypeme sezamom.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200 g masla
citrónovú kôru z 1 bio citrónu
1 vajce
1 ks vanilkového cukru
štipku soli
1/2 ČL mletého šafranu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
slnečnicový olej
sezamové semienka na posypanie
Medová lázeň:
500 g kvetového medu
2 PL vody z pomarančových kvetov (LA ZEINA FLEUR D`ORANGER)
Ako nato:
1. Do veľkej misy dáme múku, vanilkový cukor, soľ a šafran a všetko spolu premiešame. Ďalej pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčko a citrónovú kôru. Drevenou vareškou začneme miešať cesto, pričom prilejeme do misy vodu z pomarančových kvetov a ďalej rukami zapracujeme na cesto. Cesto by malo byť dobre rukami prepracované, ani suché ani riedke. Z cesta spravíme guľu, ktorú prikryjeme priesvitnou fóliou a dáme na pól hodinu odležať do chladničky.
2. Pomúčime si pracovnú dosku, cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik. Cesto musí byť tenučké, asi 1 cm. Odkrojíme kraje a narežeme pomocou vlnkového nožíka rovnako dlhé pásiky, asi 22 cm dlhé a 2,5 cm široké. Pri tomto postupe je dobré použiť pravítko, ktoré prikladajte na cesto a potom režte pásiky. Narezané pásiky uložte na papier na pečenie alebo na pomúčenú dosku a prikryte utierkou.
3. Do panvičky nalejeme olej, vo výške asi 4 cm a začneme smažiť pásiky tak, že si na vidličku namotáme trochu cesta, pomaly ho vložíme do oleja a začneme ďalej v oleji pomaličky otáčať, teda namotávať cesto na vidličku. Koniec cesta treba pridržiavať druhou vidličkou, aby sa nerozišlo. Potom otočíme na druhú stranu a smažíme do zlato-hneda.
4. Vysmažené ruže ukladáme na papierové utierky a necháme ich dobre vychladnúť. Medzitým si pripravíme medovú lázeň, tak, že rozpustíme med s vodou z pomarančových kvetov a ešte teplú medovú lázeň postupne vylejeme na ruže a ihneď posypeme sezamom.
Komentáre
Zverejnenie komentára