JAHŇACÍ TAJINE S KUSKUSOM A FENIKLOM



Kuskus je vynikajúcim pokrmom v arabskej kuchyni. Tentokrát som pre vás pripravila jemný kuskus s jahňacím mäsom a feniklom. Doteraz som varila stredne veľký kuskus značky FERRERO, ale prednedávnom som objavila jemný kuskus značky DARI. Vyrába sa v Maroku a je naozaj perfektný na chuť. Ak by ste si aj vy chceli pripraviť jemný kuskus, nájdete ho v obchodoch pod názvom Couscous fine. Hľadajte značku DARI.

Potrebujeme: 

500 g jahňacieho mäsa bez kostí
500 g jemného kuskusu (DARI)
100 g uvareného cíceru
3 menšie mrkvy
1 cuketu 
1 cibuľu
1 kaleráb
1 paradajku
2 fenikel 
čerstvú petržlenovú vňať
soľ
maslo
slnečnicový olej 
1 PL paradajkového pretlaku
1 ČL ras el hanout korenia napríklad tohto
1 ČL koriandru
1 ČL rasce
1 ČL čierneho mletého korenia 
1 ČL domácej harissy napríklad tejto

Ako nato:  

1. Kuskus vysypeme do veľkej misy a navlhčíme ho vlažnou vodou. Zapracujeme krúživými pohybmi v rukách tak, aby sa guličky do seba nelepili. Navlhčený kuskus dáme do hrnca s dierkami, couscousieru. Kuskus začneme naparovať až vtedy, keď začne mäso v dolnom hrnci vrieť. Naparujeme ho 15 minút. Po 15 minútach vysypeme kuskus do misy, navlhčíme ho a prepracujeme opäť tak, aby sa guličky do seba nelepili. Potom postupujeme tak isto dvakrát po sebe, pričom kuskus na záver osolíme, pridáme maslo a slnečnicový olej a všetko ešte raz zapracujeme krúživými pohybmi v rukách.

2. Umyjeme mäso, osušíme ho papierovými utierkami a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemno. Do dolného hrnca dáme slnečnicový olej, cibuľu a mäso prudko opražíme z oboch strán. Potom pridáme ras el hanout korenie, koriander, rascu, čierne mleté korenie, paradajkový pretlak a všetko spolu oprážame. Ošúpeme cuketu, mrkvu a kaleráb. Nakrájame všetko pozdĺžne na hrubšie pásiky, fenikel na kolieska a pridáme do hrnca. Paradajku nastrúhame na strúhadle, pričom šupku vyhodíme. Všetko zalejeme vodou tak, aby bola zelenina vo vode ponorená. 

3. Uzavrieme hrncom s kuskusom, prikryjeme ešte pokličkou a varíme mäso pri nízkom stupni 45 - 60 minút, až kým je mäso mäkké a rozpadá sa, je hotové. Asi 5 minút pred dokončením pridáme do hrnca cícer, petržlenovú vňať a ešte povaríme. Na záver osolíme podľa vlastnej chuti. Kuskus dáme do veľkého tajine taniera. Navrch poukladáme jahňacie mäso, uvarenú zeleninu a fenikel. Kuskus zalejeme vývarom podľa vlastnej potreby, dekorujeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Komentáre

Obľúbené príspevky